Get Adobe Flash player

XXI. Jarmark Produktów Tradycyjnych – Ogólnopolski Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”

Wersja do wydruku

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” już na nami. 31 lipca w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny” w Chorzowie odbył się po raz XXI. Krajowy Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”.

Przeprowadzony był w dwóch kategoriach, pierwsza - na najlepszy produkt żywieniowy regionalny i tradycyjny, druga - najlepsze danie i potrawa regionalna i tradycyjna. Konkurs ma zawsze charakter otwarty i przystąpić mogą producenci wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniający kryteria regulaminowe.

Organizatorem centralnym Konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP i ośrodkami doradztwa rolniczego. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego.

Ktoś zapyta w jakim  celu organizuje się tego typu konkursy? Odpowiem; celem konkursu jest identyfikacja regionalnych produktów i dań oraz ich promocja, przygotowanie producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym, zachęcanie rolników i właścicieli lokalnych firm do korzystania z dorobku polskiego dziedzictwa kulinarnego w celu wzbogacania swojej oferty rynkowej.

W imprezie Produktów Tradycyjnych brały udział członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z województwa Śląskiego, producenci Gospodarstw agroturystycznych, wystawcy gastronomiczni.  

Członkinie Koła Gospodyń Wiejskich „Strażniczki Tradycji” z Pisarzowic po raz piąty wzięły udział w konkursie. Wystawiały w kategorii produkt żywieniowy regionalny- nalewkę  „Mniszkulka”, a w kategorii danie i potrawa regionalna, była to zupa ogórkowa z ziemniakami i danie jednogarnkowe mielone z kapustą i fasolą. Także nasze członkinie KGW miały możliwość zaprezentowania swoich firm i produkt. Pani Ilona Pudełko-Fest Park- Cukiernictwo wystawiała „Pisarzowicki kołocz weselny-dożynkowy”, a „Katering Beata” Beata Kostrzewa wystawiała „Pisarzowicki smalec z podgardla”. Wszystkie panie uczestniczące w konkursie z Pisarzowic wróciły z dyplomami i nagrodami.

Warto dodać, że z Gminy Wilamowice wśród wystawców było państwo Aneta Grzegorz Śliwka-Pasieka Skowronek ze Starej Wsi, którzy także wrócili z dyplomami i nagrodami.

Mimo kapryśnej pogody na terenie Skansenu uczestniczyć można było w wielu ciekawych imprezach. Było wspólne gotowanie z Michałem Bałazym (kucharz, ambasador Kulinarny Polski, juror polskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych), tańczyć i śpiewać podczas występów Kapel Biesiadnych, podziwiać pokaz warzenia piwa domowego i zobaczyć zwycięzców VI Międzynarodowego Konkursu Piwowarów Domowych oraz degustować „zwycięskie” piwa. Nie zapomniano również o milusińskich, którzy wspaniale bawili się na warsztatach lepienia pierogów, kulania klusek śląskich, robienia kompotów i smażenia podpłomyków ze świeżo zmielonej mąki w żarnach i wiele innych atrakcji.

ZDJĘCIA

Art. i zdjęcia C. Puzoń

Galeria MGOK

Europa dla Obywateli

Projekty unijne

Projekty MKiDzN

Wilamowice i Okolice

Kontakt MGOK

 

Nazwa użytkownika